Entitats:

Logo CCB.jpg

Cercle cultural de Balsareny

El Cercle Cultural de Balsareny es va fundar el gener de 1976 i des d'aleshores publica el butlletí intern "Sarment" per als seus associats, amb informació cultural i local de Balsareny. En aquest bloc hi recollim els articles publicats des d'octubre de 2011

gegants.jpg

Geganters i Grallers de Balsareny

Eren principis dels anys 80 quan en una trobada local de balsarenyencs que vivien lluny del poble va sorgir la idea de construir una parella de gegants. Aquesta idea, empesa per tres persones del municipi, va anar agafant forma i es van començar a vendre butlletes per tal de cobrir el cost de les figures, tot i que al final no es van poder reunir els diners suficients i la quantitat restant la va aportar l’Ajuntament.
Es tenia clar des d’un primer moment que la figura del gegant havia de ser un traginer, com no podia ser d’una altra manera en un poble conegut per la seva Festa dels Traginers, i ella una pagesa que l’acompanyés. Així doncs, es va anar a veure al constructor Manel Casserras i Boix de Solsona que va transformar en realitat les il·lusions i expectatives d’aquell grup de persones.
Finalment, el 27 d’abril de 1985, en Marc i la Maria, que duen el nom dels dos patrons del poble, van ser batejats en una multitudinària cerimònia a la plaça de l’Ajuntament, tenint com a padrins els gegants reis de Sallent, en Bernat i l’Ermesenda.
El gegant Marc, que té una alçada de 355 cm. i un pes aproximat de 46 kg., està inspirat en un antic traginer del poble, el Sarri, impulsor de la nostra emblemàtica Festa dels Traginers. Va vestit com un traginer de l’època: du barretina i una bata negra, on a la
butxaca hi guarda la petaca pel tabac de la pipa que porta a la boca. A la mà hi subjecta un capçó d’animal.
La geganta Maria, que pesa uns 43 kg. i té una alçada de 335 cm., representa la parella d’un traginer. Vesteix com una pagesa de l’època: vestit i mantellina. L'any 2015, amb motiu del 30è aniversari, va estrenar nova vestimenta. A la mà hi du un mocador brodat amb el seu nom que s’ha conservat des del dia de l’estrena.
Durant la Festa dels Traginers de l’any 2018 es van estrenar dos gegantons: en Ciscu i en Xavier, construïts per membres de la colla. En Ciscu representa un traginer i també va vestit com a tal. En Xavier és el gegant Marc.
Durant aquests més de 30 anys d’història dels Gegants i de la Colla de Geganters i Grallers moltes persones han format part de l’entitat, fent-la créixer, organitzant trobades geganteres a Balsareny (a destacar l’organització de la XVIII Trobada Comarcal Bages-
Berguedà el 2015 per celebrar els 30 anys del Marc i la Maria) i portant els nostres gegants arreu del territori català.
La colla, que està associada a l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, està gestionada per una junta estatutària que, juntament amb la resta de membres de la colla, planifica l'activitat de l'entitat. Una d'aquestes activitats consisteix, a finals d'any, en confeccionar el calendari de sortides anual, les quals donen peu a un intercanvi, que és el que omple de gegants, gegantons i músics la nostra trobada , que celebrem en motiu de la Festa Major de Balsareny.
A part del calendari, restem oberts, sempre segons la nostra disponibilitat, en col·laborar amb els actes als quals se'ns demani participació.

La colla està formada per grallers, tabalers i portadors, tot i que a vegades anem justos de portadors (molts cops hem de recórrer a l'equip de solidaris o bé a amics que ens donen un cop de mà). Quan celebrem la nostra trobada també necessitem un cop de mà per atendre les colles visitants.


La nostra visió: ser una colla de poble i pel poble.
La nostra missió: Mantenir viu i donar vida al treball i la il·lusió de tantes persones que al llarg dels anys han format part de la Colla de Geganters i Grallers de Balsareny i continuar treballant  perquè els balsarenyencs i balsarenyenques segueixin estimant els seus gegants, Marc i Maria, i se'n sentin representats.
Els nostres valors: preservació dels valors fundacionals dels nostres gegants. Representació, estima i respecte al nostre poble, la nostra gent i les nostres tradicions.

Captura.PNG

Pastorets de Balsareny

Els Pastorets de Balsareny som els continuadors dels Pastorets que es van representar a la Colònia Soldevila de Balsareny des del 1948 fins al 2000, i que des del 2002 es representen a la sala polivalent municipal El Sindicat de Balsareny

Screenshot_20200111-111726_WhatsApp.jpg

Centre instructiu i recreatiu

Entitat creada l'any 1891